Kiyamet sürücüleri
Vahiyin 6:1 Sonra Kuzu’nun yedi mühürden birini açtigini gördüm. O anda dört yaratiktan birinin, gök gürültüsüne benzer bir sesle, ‹‹Gel!›› dedigini isittim. Vahiyin 6:2 Bakinca beyaz bir at gördüm. Binicisinin yayi vardi. Kendisine bir taç verildi ve galip gelen biri olarak zafer kazanmaya çikti. Vahiyin 6:3 Kuzu ikinci mührü açinca, ikinci yaratigin ‹‹Gel!›› dedigini isittim. Vahiyin 6:4 O zaman kizil renkte baska bir at çikti ortaya. Binicisine dünyadan barisi kaldirma yetkisi verildi. Bunun sonucu olarak insanlar birbirlerini bogazlayacaklar. Atliya ayrica büyük bir kiliç verildi. Vahiyin
6:5 Kuzu üçüncü mührü açinca, üçüncü yaratigin ‹‹Gel!›› dedigini isittim. Bakinca siyah bir at gördüm. Binicisinin elinde bir terazi vardi. 6 Dört yaratigin ortasinda sanki bir sesin söyle dedigini isittim: ‹‹Bir ölçek bugday bir dinara, üç ölçek arpa bir dinara. Ama zeytinyagina, saraba zarar verme!›› Vahiyin 6:7 Kuzu dördüncü mührü açinca, ‹‹Gel!›› diyen dördüncü yaratigin sesini isittim. 8 Bakinca soluk renkli bir at gördüm. Binicisinin adi Ölüm’dü. Ölüler diyari onun ardinca geliyordu. Bunlara kiliçla, kitlikla, salgin hastalikla, yeryüzünün yabanil hayvanlariyla ölüm saçmak için yeryüzünün dörtte biri üzerinde yetki verildi.
Ikinci, üçüncü ve dördüncü sürücülerin anlami bize savas, yani savas ve bunun sonucunda ortaya çikan etkiler, açlik ve ölüm olarak açiklanmaktadir.
Bu üç sürücü sahis olmadigindan savas, açlik ve ölüm için sembolize semboller oldugu için, ilk sürücünün ayni zamanda kisisellestirilmis bir sembol olmasi muhtemeldir. Beyaz bir ata bürünerek (dogruluk renginde beyaz), elinde bir yay (savasi kazanacak, ayni zamanda bir kavgaya isaret eden, ayni zamanda bir savasa isaret eden) ve basindaki bir taci vardir. Iktidarin sembolünü taçlandirin), bu dört atlilarin Tanri’nin dogru savasini temsil etmesi muhtemeldir.
Vahiy sembolleri genellikle Eski Ahit'te açiklanmaktadir. Benzer atlar Incil kitabinda Zekeriya 6 bulunabilir
Zekeriya 6,1 Yine gözlerimi kaldirip baktim, iki tunç dagin arasindan çikip gelen dört savas arabasi gördüm. 2 Birinci savas arabasinin kizil, ikincisinin siyah, 3 üçüncüsünün beyaz, dördüncüsünün benekli atlari vardi. Atlarin hepsi güçlüydü.
Bir melek Sachharja’ya bu vizyonun anlamini açiklar.
Zekeriya 6,4 Benimle konusan melege, ‹‹Bunlar ne, efendim?›› diye sordum. 5 Melek söyle karsilik verdi: ‹‹Bunlar bütün dünyanin Rab’bine hizmet ettikleri yerden çikan gögün dört ruhudur1.
Zekeriya’nin atlari, Tanri’nin önünde yeryüzünün Rabbinin önünde duruyordu.
Daniel tahtini Daniel’in Incil kitabinda görür ve kaç tanrinin tahtindan önce durdugunu görür.
Dan 7:9 ‹‹Ben bakarken Tahtlar kuruldu, Eskiden beri var Olan yerine oturdu. Giysileri kar gibi beyaz, Basindaki saçlar yün gibi apakti. Tahti alev alev, Tekerlekleri kizgin ates gibiydi. 10 Önünden atesten bir irmak çikip akiyordu. Binlerce binler O’na hizmet ediyordu; On binlerce on binler Önünde duruyordu. Mahkeme kuruldu, Kitaplar açildi.
Buna göre, Incil kitabindaki atlarin savasçilari, ayni zamanda rüzgarlar olarak da adlandirilan Zekeriya melekleridir.
Vahiy’de, Kiyametçi Biniciler gibi, savasla iliskilendirilen iki vizyona sahibiz. Vahiy 7’de rüzgarlar ve melekler ve Vahiy 9’da Incil kitabindaki Daniel’lerle ayni sayida melek, Tanri’nin tahtindan, yani 200 milyondan önce durur, Her iki vahiy vizyonu da savasla iliskilendirilir.
Vahiyin 7:1 Bundan sonra yeryüzünün dört kösesinde duran dört melek gördüm. Bunlar karaya, denize ya da herhangi bir agaç üzerine esmesin diye, yeryüzünün dört rüzgarini tutuyorlardi. 2 Sonra gündogusundan yükselen baska bir melek gördüm. Yasayan Tanri’nin mührünü tasiyordu. Karaya, denize zarar vermek için yetki verilen dört melege yüksek sesle bagirdi:
Vahiyin 9:14 Ses, elinde borazan olan altinci melege, ‹‹Büyük Firat Irmagi’nin yaninda bagli duran dört melegi çöz›› dedi.15 Tam o saat, o gün, o ay, o yil için hazir tutulan dört melek, insanlarin üçte birini öldürmek üzere çözüldü.
Vahiyin 9:16 Atli ordularinin sayisi iki yüz milyondu, sayilarini duydum.
Öyleyse kiyametçi binicilerin, Tanri’nin adil savasinin sembolü oldugunu varsayabiliriz.
Zekeriya’da atlarin ayni renklere sahip rüzgarlar oldugu ve Tanri’dan geldigi için Kiyametçi Binicilerin bile rüzgar olarak tanimlanmasi muhtemeldir. Ayrica onlar Tanri tarafindan gönderilen meleklerdir. Bu rüzgarlar hâlâ Vahiy 7’ye kaydedilir ve sonra Tanri’nin savasini dünyaya getirmek için Vahiy 9’da serbest birakilir.
Fakat ondan önce, „ve gökten düsen yildizlar“ makalesinde bir sonraki asamaya bakacagimiz seyler olmali.
Yoel 2:11 RAB ordusunun basinda gürlüyor. Sayisizdir O’nun ordulari Ve buyruguna uyan güçlüdür. RAB’bin o büyük günü ne korkunçtur! O güne kim dayanabilir?